Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 5 februari 2019

Raadslid Jan de Vries wil woningnood te lijf gaan met kleine huisjes

Er kunnen tot wel 200 kleine huisjes worden geplaatst in Zaanstad om de piek in de wachtlijst van woningzoekenden weg te werken. Dat zegt Jan de Vries vandaag in het Noordhollands Dagblad (betaalmuur).

Het idee kwam op bij een werkbezoek aan Werkom in Purmerend. Via de plantenbakken van Wortels en Co. kwam het gesprek op Tiny Houses, kleine huisjes die snel op een tijdelijke plek kunnen worden gezet.

Het onderwerp is al veel eerder besproken in de gemeenteraad: Op 9 juni 2016 is een motie van ROSA aangenomen, met als dictum:

Besluit het College op te dragen:

  • Zich te oriënteren op de wereld van de ‘klaine hoissies’ en actief op
    zoek te gaan naar plekken binnen de gemeente waar deze gebouwd
    zouden kunnen worden
  • Hiervan op zo kort mogelijke termijn verslag te doen aan de Raad

Maar hier was tot nu toe weinig van terechtgekomen. Samen met collega’s Krista van Dalen van ROSA, Tom Grootjen van het CDA en Hildr Vogelensang van GL heeft Jan de Vries een aantal partijen bijeen gebracht, waaronder architect Paul Kramer, Werkom, het TRIAS VMBO, Peter Ulle van de werkgroep Hemmes en Dick Dekker van het Lokaal. Jan benadrukt dat het een maatschappelijk initiatief betreft: “Ik wil dit zo veel mogelijk a-politiek houden, zodra het een beetje loopt trek ik mijn handen er vanaf.”

De definitieve plannen worden zo snel mogelijk gepresenteerd aan de Raad, waarna men hopelijk snel van start kan.

Thema

Goed Wonen

Zaanstad groeit tot wellicht 200.000 inwoners, hiervoor zijn tot 20.000 nieuwe woningen nodig. De uitbreiding van het woningarsenaal biedt de gemeente kansen het woningaanbod te verduurzamen en om iets te doen aan de verhouding van de verschillende woningtypen in Zaanstad. Inwonersgroei betekent ook de kans om te investeren in infrastructuur, maatschappelijke voorzieningen, onderwijs, sport en cultuur. D66 wil meer woningen voor middeninkomens.

Lees meer